SUUNNITTELETKO GLENNIN HANKINTAA?

Meillä on tapana tavata jokainen koiran pentujen mahdolliset tulevat omistajat, joten soittele minulle, jutellaan lisää ja tulkaa meille tutustumaan koiriin ja meihin.

Sähköpostiviesteihin vastaan lyhyesti, onko pentuja tulossa yms. Muihin kyselyihin vastaan vain puhelimitse ja tapaamalla. Tekstiviesti tiedusteluihin en vastaa.

Aiotko hankkia koiran

(lyhennetty SEy:n tiedotteesta)
Koiran hankkiminen merkitsee 10-15 vuoden sitoutumista. Se ei saa koskaan tapahtua päähänpiston tai vain lasten toiveiden perusteella. On yhdessä selvitettävä, mitä koiran ottaminen käytännössä merkitsee.

Koirasta aiheutuu paljon vaivaa, ja siitä huolehtiminen vaatii aikaa joka päivä. Sitä on ulkoilutettava useita kertoja päivässä, satoi tai paistoi, sen on saatava johdonmukaista tapakasvatusta ja sen kanssa on leikittävä. Koiran hoitoa ei voi jättää lasten vastuulle. Koirankarvat ja kuraiset tassunjäljet kuuluvat luontaisetuna koiranomistajan kotiin.

Koiran hankintahinta on aina vain pieni osa koiranpidon kuluista. Koira ei elä pelkillä ruuantähteillä. Se on lisäksi rokotettava, sen on saatava eläinlääkärin hoitoa tarvittaessa ja se on ehkä vietävä maksulliseen hoitolaan lomamatkojen ajaksi.

Vilkkaan pennun aikuistuminen voi kestää pari vuotta. Toistuva riehuminen ja tuhovimma yksinollessa ei kuitenkaan ole osoitus luonneviasta eikä syy luopua koirasta pitovaikeuksien takia, vaan se on merkki siitä, että koirasi kaipaa enemmän toimintaa, seuraasi ja aikaasi.

Et kai aio päästä kaikesta vaivannäöstä antamalla koiran asua häkissä pihan perällä? Siinä tapauksessä älä ota koiraa. Myöskään parveke ei ole koiran säilytyspaikka, ja koiran säilyttäminen kuljetushäkkiin suljettuna on kielletty.

Koira ei ole esine, joka voidaan hankkia muodin vuoksi tai komean ulkonäön perusteella, eikä se ole leikkikalu, joka otetaan esille silloin kun huvittaa. Koiran pitää saada olla ihmisten seurassa silloin, kun isäntäväki on kotona.

Harkitessasi koiran hankkimista tutustu koirakirjallisuuteen mahdollisimman monipuolisesti ja kysele lisätietoja asiantuntijoilta.

 

Koiran hankinta

Älä valitse koiraa pelkän ulkonäön perusteella. Ota ensin selvää kunkin rodun luonteesta, liikunnantarpeesta ja toiminnanhalusta, metsästysvaistosta, rotukohtaisista sairauksista ja mm. turkinhoidon työläydestä. Suomessa on yli 200 koirarotua. Sekarotuisenkin vanhemmista pitäisi yrittää ottaa selvää, jotta sen ominaisuuksia voisi ennakoida.

Pentua ei saa erottaa emostaan ennen seitsemän-kahdeksan viikon ikää. Koiran kaupasta tai luovutuksesta pitää aina tehdä kirjallinen sopimus. Älä osta koiraa pentukauppiaalta, joka hoitaa koiria huonosti. Pelastamalla yhden koiran mahdollistat toiminnan jatkumisen; sitä paitsi voit saada sairaan koiran.

 

Älä osta koiraa säälistä

SKL-FKK ry:n TIEDOTE 16.7.2002

Suomen Kennelliitosta muistutetaan, että koiran hankkiminen ei saa perustua hetken mielijohteeseen. Koiraa ei saa ostaa säälistä.

Koiranpentu katsoo huoltoasemalla auton takakontissa olevasta laatikosta vetoavasti ostajaehdokkaita. Toisaalla myyjä tarjoaa alle "listahintojen" koiraa, jota ei ole rekisteröity. Ulkomailla uutta kotia etsivät pennut ovat myynnissä torilla. Katsojalla herää halu "pelastaa" koira ja niin koira vaihtaa omistajaa.

Suomen Kennelliiton puheenjohtaja Paavo Rapila haluaa kuitenkin muistuttaa, että säälistä ostetun koiranpennun lähtökohdat elämään ovat usein heikommat, koska sen tausta ei välttämättä ole yhtä turvallinen ja laadukas kuin hyvämaineiselta ja luotettavalta kasvattajalta ostetun pennun.

Hänen mukaansa erityisen ongelmallisia ovat esimerkiksi Venäjältä tai Virosta salakuljetetut koiranpennut, joiden taustasta ei ole mitään varmuutta.

- Ikävä tosiasia on se, että ostamalla tällaisen koiran tulee samalla tukeneeksi mahdollisesti jopa rikollista toimintaa ja koiratehtailua, jossa koirien olot voivat olla erittäin huonot. Koiria saa toki tuoda maahamme, mutta silloin ne on tuotava maa- ja metsätalousministeriön ohjeita noudattaen, Paavo Rapila toteaa.

Ongelmallisia ovat myös suomalaisten kasvattajien "alehintaiset" pennut, joilla paperit eivät ole kunnossa. Syynä voi olla se, että pennun vanhemmat eivät täytä terveysvaatimuksia tai narttua on penikoitu liian tiheään ansaintatarkoituksessa. Kasvattaja saattaa myös olla rekisteröintikiellossa tai pentu voi olla sekarotuinen.

- Jokainen vastuuntuntoinen koiranostaja tarkistaakin ennen ostopäätöstä, että pennun paperit ovat kunnossa, hän painottaa.

Paavo Rapila kehottaa paperittoman "alekoiran" hankintaa harkitsevia miettimään koiran hankintahinnan suhdetta koiran elinkaareen.

- Koiran keski-ikä on noin 10 vuotta, joten ostohinta on vain pieni osa kokonaiskustannuksista. Edullisemman ostohinnan ja normaalihinnan erotuksen voi joutua maksamaan moninkertaisesti takaisin esimerkiksi terveydenhoitomenoina.

Pentu kannattaa ostaa pitkäjänteistä jalostustyötä tekevältä luotettavalta ja hyvämaineiselta kasvattajalta, jolta voi myöhemminkin pyytää apua ja neuvoa koiran kasvattamisessa ja hoidossa. Rekisteröidyn koiran kanssa voi osallistua muun muassa näyttelyihin ja kokeisiin ja sitä voi käyttää jalostukseen.

- Rekisteröimättömän koiran kanssa tämä ei ole mahdollista, Paavo Rapila huomauttaa.