NÄYTTELYT

Näyttelyt taitavat olla yleisin harrastus Glennien kanssa. Tosin jos kysyisi Glenniltä, lukeeko se näyttelyssä käynnin harrastukseksi, se  varmaan vastaisi ettei lue. Glennien harrastuksia on aktiiviset, toiminnalliset ja toiminta joka vaatii pään käyttöä. Näyttelyt palvelevat eniten siis kasvattajia ja omistajia, kilpailuviettiä. Lisäksi ne ovat hyvä paikka tavata tuttuja ja muita glennin omistajia ja vaihtaa kuulumisia.

Minäkin käyn näyttelyissä, joskus enemmän, joskus vähemmän.  Jokainen meillä käynyt on nähnyt pokaalihyllyt ja ruusukeseinän  eli paljon olen näyttelykehissä kiertänyt. Se on mukavaa puuhaa, mutta se ei tietenkään voi eikä saa olla ainoa yhteinen toiminta koiran kanssa tai syy hankkia koira.

Niin tai näin, näyttelyssä käyntiä kannattaa käydä kokeilemassa. Kuten kasvattien kanssa on puhuttu niin  jos näyttelyt kiinnostavat, niin vinkkaa minulle kun olet lähdössä, katsotaan jos mennään vaikka yhdessä!

 

Muutama ohje näin ensiksi:

  • Älä ota näyttelyä liian vakavasti

  • Järjestä koiralle mahdollisuus rauhalliseen paikkaan näyttelyssä

  • Jos olet hermostunut, älä pura sitä puunaamalla glenniä.

  • Glenni on siisti koira,ei kuitenkaan ns. näyttelypuudeli

  • Kunnioita kanssakilpailijoita. Anna heille heidän tarvitsema tila kehässä.

  • Älä häiritse esiintyvää koiraa.

  • Vaikka et voita, sinulla on silti paras glenni. Aina ei voi voittaa.

 

Mitä näyttelyt ovat?

Näyttelypäivä

Varaa hyvin aikaa matkaan näyttelyyn, kaiken sen työn ja rahan käytön jälkeen on typerää myöhästyä näyttelystä. Sinua ei odotella.

Ruoki koira normaalisti aamulla. Nauti myös matkasta!

Näyttelyalueella on opastus parkkiin ja parkki usein myös maksaa. Näyttelystä riippuen on sisään mennessä kaikille rokotusten tarkastus tai sitten ne tehdään pistokokeina.

Päästyäsi sisään hae ensimmäiseksi kehä (siitä on maininta aikataulujen yhteydessä).Etsi sopiva paikka kehän läheisyydestä, mene reunaan, jos suinkin mahdut. Yleensä ottaen näyttelyissä tavarat pysyvät hyvin paikoillaan, mutta älä kuitenkaan jätä arvotavaroitasi vartioimatta. Sitten istahda alas ja huokaise, olet perillä :)

Tarkista onko kehä ajallaan. Mikäli aikaa on reilusti, voit lähteä katsastamaan tarjontaa. Mutta usein glenneille on hyvä, että se saa rauhoittua kehän viereen, juoda hieman ja hengailla omistajansa kanssa.  Jos glennisi käy ylikierroksilla, tehkää vaikka rauhallinen lenkki lähiympäristössä. Sinä tunnet oman koirasi parhaiten, valitse tapa mikä sille sopii.

Kehään

Hieman ennen kehään menoa, käytä koira tarpeillaan, kiinnitä numerolappu,

laita näyttelyhihna glennille ja kävele hieman, että glenni tunnistaa remmin muuttuneen,

treenaa kävelyä kehän ulkopuolella. Sitten kampaa tai karstaa glenni.

Muista poistaa kaikki takut. Tarkista myös, ettei peffassa ole "jäännöksiä".

Kehäsihteeri kutsuu numerojärjestyksessä kehään. Mene kehään kun on oma vuorosi.

Koirat asettuvat numerojärjestykseen. Älä mene liian lähelle edessäsi olevaa koiraa. Koirien välissä tulee olla pari metriä, jotta tuomarin on helpompi nähdä jokainen koira. Mikäli perässäsi on esittäjä joka ei tätä tiedä tai on muuten ajattelematon, pyydä häntä kuuluvalla äänellä jättämään koiriin väli. Hän varmaan silloin tekee niin. Kuuluvalla äänellä siksi, että myös tuomari kiinnittää siihen huomion ja tarvittaessa ohjaa esittäjiä pitämään tarvittava "hajuraon". Älä turhaan jännitä kehässä oloa. Kehässä kyllä neuvotaan mihin suuntaan pitää liikkua ja liikutaanko yksin vai porukassa.

Näyttelyn etenemisestä en tässä se enempää, koska kennelliitolla on erinomainen linkki aiheesta.

 

Esittäminen

ÄLÄ YLI ESITÄ GLENNIÄ!!

Liike on reipas ja vapaa, ei juokseva.  Mikäli edessäsi menee hitaampi koira, tee itse pidempi lenkki,

ettei liike pysähdy.  Jos taas takanasi tulee koira lujempaa ja liian lähelle, pysähdy ja pyydä tekemään

pidempi lenkki, ettei tule liian lähelle koiraasi.

Tässä Westminsterin koiranäyttely videossa näet hyviä esimerkkejä miten glennin  tulee liikkua.

Ennen kaikkea millaisella vauhdilla.

Mikäli glenni intoutuu kehässä, pysähdy ja rauhoita se ennen kun jatkat.

Muista, että olet maksanut sievoisen summan näyttelyilmoittautumisesta.

Aina ei mene kuten Strömsössä, joten sinulla on oikeus korjata tilanne, pysähtyä, rauhoittaa glenni, ottaa uusi kontakti ja jatkaa. Toki pitää myös muistaa, että harjoittelu tekee mestarin.

Seisottaminen kehässä

Lattialle seisottaminen

Aseta koira sivuttain tuomaria päin. Aseta koira seisomaan kauniisti (kts. kuva). Asetu itse n. käsivarren mitan verran glenni taakse. Tällöin näet hyvin miten glenni seisoo, eikä se nojaa ja kiinnitä sinuun niin paljoa huomiota. Muista huomioida myös missä talutin on, sen pitäisi olla mahdollisimman huomaamaton.

Seuraa mitä tuomari tekee.

 

Tätä on hyvä harjoitella kotona etukäteen.

Seisottaminen on hyvä malttiharjoitus, vaikka et näyttelyissä kävisikään!

 

Tuomarit usein haluavat, että glenni esitetään pöydällä. Kun nostat glennin pöydälle, ei se ole aina niin helppoa, mutta muista silti, että koira nostetaan pöydälle sitä kunnioittaen.

 

Glenniä EI nosteta hännästä eikä roikoteta

 

Maura High, USA

Kathy George, UK

Pukeutuminen

Siisti pukeutuminen on kohteliasta. Huomioi ettei mahdollinen hame ole liian lyhyt tai kapea tai kaula-aukko liian suuri (hups ;o)). Hihat liian lyhyet ja leveät. Kengät tulee olla hyvät jalkaan ja puhtaat. EI KORKOKENKIÄ!

 

Upea artikkeli  siitä, mitä ikinä tarvitsee tietää näyttelypukeutumisesta löytyy tästä linkistä. Kiitos Nathalie upeasta artikkelista ja vaivannäöstä!

EI NÄIN!!!