FAQ

 

1. Onko uros vai narttukoira sopivampi ensimmäiseksi koiraksi?
Se riippuu täysin pennun perusluonteesta. Samoin se riippuu millainen perhe on glenniä hankkimassa. Joten aivan yksiselitteistä se ei ole, vaan tapauskohtaista.

 

2. Ovatko värivirheet yleisiä glenneillä?
Ei, glenneillä ei ole varsinaisia värivirheitä. Tosin joitan maksanvärisiä pentuja on syntynyt. Brindleissä vaaleaharmaa ei ole toivottu väri, edes jalkakarvoissa.

 

3. Kuinka monta pentua pentueessa tavallisesti on?
Tavallisesti glenni saa 4- 9 pentua pentueessa.

 

4. Minkä ikäisiksi glennit elävät?
Jos glenni on muuten terve ja saanut hyvää hoitoa, liikuntaa ja ravintoa koko elämänsä elää glenni n. 15 vuotta.

 

5. Onko glenneillä jotain rotutyypillisiä sairauksia?
Glenneillä on PRA eli perinnöllinen verkkokalvon surkastumistautia. Kts. Glennin terveys

 

6. Tuleeko glennit toimeen toisten koirien kanssa? Pärjäävätkö urokset keskenään?
Glennit eivät välttämättä tule toimeen muiden koirien kanssa. Tosin glennillä on pitkä pinna, mutta jos se pinna katkeaa, niin se on valitettavasti silloin ihan tosissaan. Kun glennin kuitenkin opettaa yhteiskuntakelpoiseksi eli tutustuttaa muihin koiriin ja kouluttaa sen niin, ettei sen tarvitse vartioida perhettään. On silloin "kohtaamiset" huomattavasti harvemmassa. Vain hyvin harvoissa tapauksissa ja erityisen vankoissa koiraperheissä voidaan pitää kahta samaa sukupuolta olevaa glenniä, ilman etteivät ne päädy tappelemaan paikastaan. Itse en myy perheeseen kahta samaa sukupuolta olevaa glenniä, kun erityisen harvoissa tapauksissa.

 

7. Tuleeko glennit toimeen lasten kanssa?
Glenni tulee erinomaisesti toimeen lasten kanssa. Kunhan lapset osaavat käsitellä koiran asianmukaisella kunnioituksella.

 

8. Voiko glennin kanssa harrastaa muutakin kuin näyttelyitä?
Glennin kanssa voi harrastaa mitä tahansa. Toko, Agilityä jne.

 

9. Miten glennit valmistellaan näyttelyä varten?
Glenni pestään muutama viikko ennen näyttelyä, mikäli se on likainen. Trimmaus on tehty sitä ennen. Edeltävänä iltana glenni kammataan takuttomaksi, tehdään viime hetken siistimiset ja pestään jalka- ja pääkarvat. Näyttelypaikalla glenni kammataan kertaalleen. Siinä se. Glenni on helppo koira saada näyttelykuntoon.

 

10. Onko glenni kylmänarka rotu?
Ei ole. Tosin kovassa pakkasessa pelkästään seistessä sen anturat kyllä kylmettyvät.

 

11. Mitä glennit syövät? Ovatko ne nirsoja ruuan suhteen?
Hyvälaatuista koiran kuivaruokaa pääasiassa. Toki glennille voi antaa ruuan "jämät". mutta se ei ole pääateria eikä sitä sotketa kuivaruuan joukkoon. Silloin glenni poimii "jämät" ja jättää muut syömättä. Glenni ei ole nirso koira, kunhan sitä ei sellaiseksi opeta.

 

12. Karkailevatko glennit?
Eivät karkaile. Kunhan glennin opettaa sen mukaan.

 

13. Typistetäänkö glennien häntiä tai korvia?
Ei typistetä. Kaikenlainen typistäminen on sitä paitsi nykyään kielletty Suomessa. Itselläni on typistettyjä koiria, jotka ovat tulleet Irlannista. EU kuitenkin typistyksen kieltää, mutta siitä huolimatta sekä Englanti että Irlanti typistävät edelleen.

 

14. Miten kotikoiran turkki hoidetaan ja trimmataan?
Glennin turkki hoidetaan pitämällä se puhtaana ja takuttomana sekä trimmaamalla se tarvittaessa, joitain kertoja vuodessa. Suurin osa kasvattajista opastaa pentujensa omistajat trimmaamaan. Suomessa on joitain trimmaajiakin, jotka osaavat trimmata glennin. Kasvattajat opastavat kyllä näissä asioissa.

15. Onko glennissä erilliset käyttö- ja näyttelylinjat?
Ei glenneissä ei ole erityisiä käyttö ja näyttelylinja olemassa. Mutta kahta saman näköistä glenniä saa hakea :o)

 

16. Millainen on glennin luonne?
Tässä rotumääritelmän luonnehdinta, joka kertoo melkoisen hyvin millainen glenni on: Glennin tulee olla toimelias, ketterä ja työskennellessään hiljainen. Kuitenkin aina valmis toimintaan, temperamenttinen ja erittäin rohkea, muulloin lauhkea, sävyisä ja persoonallisuutta uhkuva. Uskollisena ja helposti kiintyvänä se on siis hyvin miellyttävä koti- ja seurakoira. Glenni on rauhallisempi kuin muut terrierit.

 

17. Miten kasvattaa pennusta kunnon glenni?
Määrätietoisella kasvatuksella. Kaiken mitä et halua glennin tekevät aikuisena et anna sen tehdä sitä pentunakaan. Glennin tulee oppia ettei se ole perheensä pomo vaan ns. "pahnan pohjimmainen". Glennin tulee osata peruskäskyt. Kasvattajat ovat pentueiden omistajien tukena kasvatuksessa, joten heiltä voi kysyä aina neuvoa.

 

18. Paljonko glenni tarvitsee liikuntaa?
Glenni on tavallinen koira eli sen liikunnan tarve riippuu siitä mihin sen on tottunut. Tosin kukaan ei tiettävästi vielä ole glenniä lenkkeilemällä uuvuttanut ja toisaltaan koira joka ei saa energiaansa purettua ulkoilemallakaan, tekee pahojaan kotona.

 

19. Miksi glennejä on niin eri näköisiä?
Glenni on edelleen hyvin alkukantainen koira. Se on suurin syy ja se on otettava huomioon aina glennin kanssa eläessä. Alkukantaisuus näkyy monessa eri asiassa glennissä. Ja sen tulee näkyä! Glennin tulee olla se resupekka, ei puunattu näyttely puudeli. Näyttelykoira kyllä, mutta rotunsa tyypillinen edustaja! Eli alkuperäinen aito irlantilainen glen of imaalinterrieri.